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Research unit
FSVO
Project number
1.18.05
Project title
Hepatitis E virus (HEV) along the food chain: Investigations into spread, genetic diversity and molecular tracing.

Texts for this project

 GermanFrenchItalianEnglish
Key words
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Short description
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Project aims
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Abstract
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Publications / Results
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Inserted texts


CategoryText
Key words
(German)
Hepatitis E Virus, Zoonose, Schwein, Wildschwein, genetische Vielfalt, molekulare Rückverfolgung
Key words
(English)

Hepatitis E virus, zoonosis, pig, wild boar, genetic diversity, molecular tracing

Short description
(German)

Im Rahmen des vorliegenden Projektes sollen das Vorkommen und die genetische Vielfalt von Hepatitis E Viren (HEV) in der Schweiz untersucht werden mit dem Ziel, mittels molekularer Epidemiologie mehr über die Infektionswege und -quellen zu erfahren.

             Das Projekt basiert auf folgenden Punkten:

             (i) Screening von Lebern und Kotproben der Reservoirwirte (Hausschwein, Wildschwein), sowie von Fleischprodukten auf HEV mittels RT-PCR um positives Material zu erhalten. 

             (ii) Bestimmung der genetischen Diversität der Schweizer Viren mittels whole-genome Sequenzierung um eine zuverlässige Diagnostik zu gewährleisten und eine nationale HEV-Datenbank aufzubauen, die molekulare Epidemiologie und die Rückverfolgung von Infektionsketten ermöglicht.

Das Projekt vereint Experten für Lebensmittelhygiene, Schweine-Infektionskrankheiten und der Virologie um Möglichkeiten zur Verhinderung der Übertragung von HEV durch Lebensmittel zu erarbeiten

Short description
(English)

The research project proposed here, aims at assessing the occurrence and genetic diversity of Hepatitis E viruses (HEV) in Switzerland in order to gain knowledge on ways and sources of infection using molecular epidemiology.

             In particular, we propose to:

             (i) Screen liver and faeces samples from reservoir hosts (pig and wild boar) as well as meat products by RT-PCR to obtain positive material. 

             (ii) Determine virus diversity by full length sequencing to optimise HEV diagnostics and to establish a national HEV database that allows molecular epidemiology and tracing of infections.

             This project joins experts for food safety, pig infectious diseases and virology to support strategies for the avoidance of food-borne HEV infections in humans.

           

This project joins experts for food safety, pig infectious diseases and virology to support interventions strategies inhibiting HEV transmission along the food chain from animals to humans.

 

Project aims
(English)

The main objectives of this project are to:

(i)            Screen potentially HEV-positive material such as pig and wild boar liver, pig faeces and pork products for viral RNA and determine the HEV-genotype and subgroup detectable in different hosts/sources.

(ii)           Sequence the whole genome of as many strains as possible and establish a sequence database that could be used for molecular tracing.

Abstract
(German)
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Abstract
(English)
Related documents
Publications / Results
(English)
  • 4. BfR-Symposium Lebensmittelassoziierte Viren, 7. November 2018, Berlin.
  • 1st Essen Hepatitis E Symposium, 14.-16. Februar 2018, Essen.
  • 22. Seminar Schweizerische Vereinigung für Schweinemedizin, 2019, Grindelwald.
  • Inaugural thesis Isabelle Vonlanthen, accepted by the University of Zürich in Nov. 2020