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Forschungsstelle
BLV
Projektnummer
5.17.02ERN
Projekttitel
Was isst die Schweiz? Lebensmittelverzehr, Ernährungsmuster und Lebensstil in den Schweizer Sprachregionen
Projekttitel Englisch
What does the Swiss population eat? Characterization of food consumption, dietary patterns and lifestyle in the Swiss language regions

Texte zu diesem Projekt

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Schlüsselwörter
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Projektziele
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Erfasste Texte


KategorieText
Schlüsselwörter
(Deutsch)
Nahrungsaufnahme, Ernährungsgewohnheiten, BMI, kultureller Hintergrund, Sprachregion, Validierung, Ungleichheit.
Schlüsselwörter
(Englisch)
Dietary intake, eating habits. BMI, cultural background, language regions, validation, inequality
Kurzbeschreibung
(Deutsch)
Mit Daten der menuCH-Erhebung werden kulturelle Unterschiede zwischen den Sprachregionen in Bezug auf Lebensmittelverzehr, Ernährungsmuster und Lebensstil untersucht. Unterschiede im Konsum von Fleisch und Fleischprodukten, Milch und Milchprodukten sowie Getränken werden identifiziert, mit den gängigen Ernährungsempfehlungen verglichen und in Bezug auf ihre Vorteile und Risiken bewertet. Mittels einer Fallstudie wird der Zusammenhang zwischen dem Verzehr von rotem und verarbeitetem Fleisch und dem Risiko für Dickdarmkrebs analysiert. Aus den menuCH-Daten hervorgegangene Ernährungsmuster werden mit etablierten Mustern wie der mediterranen Ernährung oder dem «Healthy Eating Index» verglichen und mit regionalen Krankheits-/Sterbemustern in der Schweiz in Beziehung gesetzt. Die Ernährungsdaten der Schweizerischen Gesundheitsbefragung werden validiert mit den entsprechenden Daten aus menuCH sowie mit dem Vergleich des Zusammenhangs zwischen anthropometrischen Parametern und Ernährungsmustern einerseits und sozioökonomischen/ demographischen Faktoren andererseits.
Kurzbeschreibung
(Englisch)
MenuCH data from will be analysed in order to assess cultural differences between language regions of Switzerland with respect to consumption, dietary patterns, and associated lifestyle factors. Differences in consumption of meat and meat products; milk and dairy; and beverages, will be compared to nutritional recommendations and assessed for evidence-based benefits and risks. A case study will establish the feasibility of relating red and processed meat consumption with colorectal cancer. Data-driven dietary patterns of menuCH data will be generated, compared with established dietary patterns such as a Mediterranean Diet or the Healthy Eating Index, and related to regional prevalence/mortality of chronic non-communicable disease. Dietary information from Swiss Health Survey will be validated with corresponding menuCH data for food and beverage intake and by comparing associations between anthropometric parameters and dietary patterns with socioeconomic/demographic factors.
Projektziele
(Englisch)

Aim 1 is to characterize the menuCH dietary intake for three major food groups, meat and meat products; milk and dairy products; and beverages (including alcohol); compare it with national nutritional recommendations; identify important differences by sex, age group and language region with respect to nutritional contributions (energy, macro-nutrients) and explore type of foods consumed; and examine associations with relevant lifestyle factors.

 

Aim 2 is to analyse dietary patterns (data-driven dietary patterns; Mediterranean diet, Healthy Eating Index) using menuCH data by language region in order to compare differences and to examine their relationship with the regional pattern of cancer and cardiovascular diseases at the population level.

 

Aim 3 is to examine differences in dietary habits between Swiss language regions using menuCH data compared with simpler dietary assessments of the SHS and to explore whether SHS allows for valid assessment of Swiss dietary habits for long-term trends.

Abstract
(Deutsch)
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Abstract
(Englisch)
Zugehörige Dokumente
Publikationen / Ergebnisse
(Deutsch)

Krieger JP.; Pestoni G.; Cabaset, Brombach C.; Sych J.; Schader C.; Faeh D, Rohrmann S. Dietary Patterns and Their Sociodemographic and Lifestyle Determinants in Switzerland: Results from the National Nutrition Survey menuCH Nutrients. 2018;11(1):62. doi: 10.3390/nu11010062.

Pestoni G.; Krieger JP.; Sych JM, Faeh D.; Rohrmann S. Cultural Differences in Diet and Determinants of Diet Quality in Switzerland: Results from the National Nutrition Survey menuCH. Nutrients 2019;11:126; doi:10.3390/nu11010126

Sych J.; Kaelin I.; Gerlach F.; Wróbel A.; Le T, FitzGerald R.; Pestoni G, Faeh D, Krieger JP.; Rohrmann S. Intake of Processed Meat and Association with Sociodemographic and Lifestyle Factors in a Representative Sample of the Swiss Population. Nutrients 2019;11:2556; doi:10.3390/nu11112556

KriegerJP, Chatelan A, Pestoni G, Sych J, Fäh D, Bochud M, Rohrmann S. Welche Arten von Frühstück werden in der Schweiz eingenommen? Schweizer Ernährungsbulletin 2019; DOI: 10.24444/blv-2018-0111

Rohrmann S, Pestoni G, Krieger JP, Faeh D, Sych J, Chatelan A, Bochud M. menuCH – wie ernährt sich die Schweiz? Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin 2020;1:20-22

Steinbach L, Rohrmann S, Kaelin I, Krieger JP, Pestoni G, Herter-Aeberli I, Faeh D, Sych J. No-meat eaters are less likely to be overweight or obese, but take dietary supplements more often: results from the Swiss National Nutrition survey menuCH. Public Health Nutr. 2020 Sep 7:1-10. doi: 10.1017/S1368980020003079.

Sousa A, Sych J, Rohrmann S, Faeh D. The Importance of Sweet Beverage Definitions When Targeting Health Policies—The Case of Switzerland. Nutrients 2020;12:1976; doi:10.3390/nu12071976

Inanir D, Kaelin I, Pestoni G, Faeh D, Mueller N, Rohrmann S, Sych J. Daily and meal-based assessment of dairy and corresponding protein intake in Switzerland: results from the National Nutrition Survey menuCH. Eur J Nutr. 2020 Oct 8. doi: 10.1007/s00394-020-02399-7.

Kaelin I, Sych J. menuCH-Datenanalysen für Ernährungsempfehlungen. ZHAW LSFM Transfer 2/2020; https://www.zhaw.ch/de/lsfm/forschung/projekte-und-publikationen/transfer/

Pestoni G, Habibb L, Reber E, Rohrmann S, Staub K, Stanga Z, Faeh D. Ultra-processed food consumption is strongly and dose-dependently associated with excess body weight in Swiss women. Obesity (accepted)

Pestoni G, Karavasiloglou N, Braun J, Krieger JP, Sych JM, Bopp M, Faeh D, Gruebner G, Rohrmann S. Does diet map with mortality? Association of dietary patterns with chronic disease mortality and its spatial dependence in Switzerland. Brit J Nutr (submitted)

 

Pestoni G, Krieger JP, Sych JM, Faeh D, Rohrmann S. Determinants of diet quality and differences in food consumption between language regions of Switzerland. DGEpi-Tagung 2018, Bremen

Pestoni G, Krieger JP, Sych JM, Faeh D, Rohrmann S. Cultural differences in diet and determinants of diet quality in Switzerland: results from the National Nutrition Survey menuCH. Swiss Public Health Conference 2018, Neuchâtel

Inanir D, Kaelin I, Mueller C, Rohrmann S, Faeh D, Krieger JP, Sych J. Dairy consumption and its distribution throughout the day in the Swiss language regions:results from the National Nutrition Survey menuCH. DGE-Tagung 2019, Giessen

Bibbia L, Inanir D, Baumer B, Brombach C, Rohrmann S, Sych J. Analyse des Konsums und der Zusammensetzung von Milch und Milchprodukten in der Schweiz, basierend auf den menuCH-Daten. DGE-Tagung 2019, Giessen

KriegerJP, Chatelan A, Pestoni G, Sych J, Fäh D, Bochud M, Rohrmann S. Is the type of breakfast associated with overall diet quality in Switzerland? DGE-Tagung 2019, Giessen

Sych J, Kaelin I, Inanir D, Faeh D, Pestoni G, Mueller N, Rohrmann S. Investigation of processed meat consumption from the National Nutritional Survey menuCH and ecological data for colorectal cancer incidence in Switzerland. FENS 2019, Dublin & Swiss Public Health Conference 2019, Winterthur

Steinbach L, Rohrmann S, Kaelin I, Krieger JP, Pestoni G, Herter-Aeberli I, Faeh D, Sych J. Characterisation and protein intake analysis of no- to high meat consumption, based on the Swiss National Nutrition Survey menuCH. FENS 2019 Dublin; VESNA 2019, Prague; Swiss Public Health Conference 2020, Lucerne

14.06.2021: Publikation Bericht Getränkekonsum eingegangen. Ein Wissenstransfer fand am 1. Juni 2021 statt. srt nimmt mit der BeEx Kontakt auf, ob das Projekt den Status erledigt hält. (270. FoKo/mvo)

Zugehörige Dokumente
Publikationen / Ergebnisse
(Englisch)
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