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Research unit
AGS
Project number
18.04
Project title
Optimising protein supply for humans and animals

Texts for this project

 GermanFrenchItalianEnglish
Short description
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Project aims
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Inserted texts


CategoryText
Short description
(German)

Eine grosse Herausforderung der Ernährungssicherung ist die Versorgung der Bevölkerung mit hochwertigem Protein. Heute basiert die Versorgung auf Fleisch- und Milchprodukten sowie Getreide, gefolgt von Fisch, Eiern, Gemüse und Hülsenfrüchten. Die Milch- und Fleischprodukte stammen zwar grösstenteils aus der Schweiz, doch werden zu deren Produktion immer mehr Soja und Getreide importiert. Diese Futtermittelimporte werden von der Gesellschaft aus ökologischen und ethischen Gründen zunehmend kritisiert.

Tierische Proteine haben auf der einen Seite eine hohe ernährungsphysiologische Qualität. Auf der anderen Seite kommt es bei der Produktion zu erheblichen negativen Umweltwirkungen. Pflanzliche Proteine belasten die Umwelt zwar weniger, haben im Mittel aber einen wesentlich tieferen Gehalt an essenziellen Aminosäuren. Vor diesem Hintergrund ist die Frage zu beantworten, wie die Proteinversorgung von Mensch und Tier hinsichtlich Nachhaltigkeit, Genuss, Gesundheit und Ernährungssicherheit optimiert und die Abhängigkeit von Futtermittelimporten vermindert werden kann.

Short description
(English)

Supplying the population with high-quality protein is a major food-security challenge. Today, the supply is based on meat and dairy products as well as grains, followed by fish, eggs, vegetables and legumes. Although the dairy and meat products are for the most part from Switzerland, more and more soya and grains are imported for their production. These feed imports have come under increasing criticism from society on environmental and ethical grounds.

On the one hand, animal proteins are of high nutritional quality. On the other, their production entails considerable negative environmental impacts. Although plant proteins have a lighter environmental footprint, they are also on average substantially lower in essential amino acids. Against this backdrop, we must answer the twin questions of how to optimise the protein supply for humans and animals in terms of sustainability, enjoyment, health and food security, and how to decrease dependence on feed imports.

Short description
(French)

L’un des grands défis en matière de sécurité alimentaire est l’apport à la population de protéines de grande valeur nutritionnelle. Aujourd’hui, cet apport repose sur les produits carnés et laitiers de même que sur les céréales, le poisson, les œufs, les légumes et les légumineuses. Les produits laitiers et carnés proviennent certes en grande partie de Suisse, cependant on importe toujours davantage de soja et de céréales pour leur production. Ces importations d’aliments pour animaux sont toujours plus contestées par la société pour des raisons écologiques et éthiques.

Les protéines animales ont une qualité nutritionnelle élevée, mais leur production engendre de effets négatifs considérables sur l‘environnement. Quant aux protéines végétales, elles représentent sans doute une moins grande charge pour l’environnement, leur teneur moyenne en acides aminés essentiels est cependant sensiblement plus faible. Dans ce contexte, il s’agit de s’interroger sur la façon d’optimiser l’apport à l’homme et à l’animal de protéines en tenant compte du principe de durabilité, de la qualité, de la santé, de la saveur des aliments et de la sécurité alimentaire et en réduisant la dépendance aux importations d’aliments pour animaux.

Short description
(Italian)

Un’importante sfida in termini di sicurezza alimentare è l’approvvigionamento della popolazione in proteine dal valore elevato. Oggi l’approvvigionamento in proteine si basa sui prodotti carnei e lattieri, nonché su cereali, pesce, uova, verdure e leguminose. I prodotti lattieri e carnei provengono prevalentemente dalla Svizzera, ma per la loro produzione si importano sempre più soia e cereali. Queste importazioni di alimenti per animali sono sempre più oggetto di critiche da parte della popolazione per motivi ecologici ed etici.

Da un lato le proteine animali hanno un’elevata qualità fisiologico-nutrizionale, dall’altro comportano un considerevole impatto negativo sull’ambiente a livello della produzione. Le proteine vegetali, invece, inquinano meno l’ambiente ma presentano mediamente un livello decisamente più basso di amminoacidi essenziali. Sulla base di queste premesse è opportuno analizzare il modo in cui è possibile ottimizzare l’approvvigionamento in proteine dell’uomo e degli animali dal profilo della sostenibilità, del sapore, della salute e della sicurezza alimentare, diminuendo al contempo la dipendenza dalle importazioni di alimenti per animali.

Project aims
(German)
  1. Wie kann die Proteinversorgung von Mensch und Tier hinsichtlich Nachhaltigkeit, Genuss, Gesundheit und Ernährungssicherheit optimiert werden?
  2. Wie kann die Proteinproduktion im Inland gesteigert werden?
  3. Wie kann der Proteinbedarf in der Tierproduktion gesenkt werden?
  4. Wie kann die Proteinquelle aus Grasland besser genutzt werden? Mit welchen Graslandtypen wird die beste Proteinqualität (Gesundheit Tier/Mensch) hergestellt (inter- und intraspezifische Proteindiversität)?
  5. Wie können die vorhandenen Proteinquellen in der Tierproduktion und der menschlichen Ernährung effizienter eingesetzt werden und welche Auswirkungen haben diese Änderungen auf die Nährstoffversorgung?
  6. Welche Bedeutung haben neue oder alternative Proteinquellen (Insekten, Mikroorganismen) bei einer nachhaltigen Proteinversorgung von Nutztieren?

Detaillierte Beschriebe der Projekte

  • Alternative Proteinquellen für den Menschen
  • Ressourceneffiziente Schweineproduktion
Related documents
Project aims
(English)
  1. How can the protein supply for humans and animals be optimised in terms of sustainability, enjoyment, health, and food security?
  2. How can the domestic production of protein be increased?
  3. How can the protein requirement in animal production be reduced?
  4. How can better use be made of the protein source from grassland? Which types of grassland produce the best protein quality (animal/human health; inter- and intraspecific protein diversity)?
  5. How can the available sources of protein be used more efficiently in animal production and in the human diet, and what effects would these changes have on nutrient supply?
  6. What role do new or alternative protein sources (insects, microorganisms) play in the sustainable supply of protein to livestock?
Detailled description of the projects
  • Alternative Protein Sources for Humans
  • Resource-Efficient Pig Production
Related documents
Project aims
(French)
  1. Comment l’apport de protéines à l’homme et à l’animal peut-il être optimisé en tenant compte du principe de durabilité, de la saveur des aliments, de la santé et de la sécurité alimentaire?
  2. Comment augmenter la production de protéines dans le pays?
  3. Comment réduire le besoin de protéines dans la production animale?
  4. Comment mieux utiliser la source de protéines que sont les herbages? Quels types d’herbages permettent de produire la meilleure qualité de protéines (santé de l’animal/de l’homme) (diversité inter et intraspécifique des protéines)?
  5. Comment les sources de protéines disponibles peuvent-elles être utilisées plus efficacement dans la production animale et dans l’alimentation humaine et quelles conséquences ces modifications ont-elles sur l’apport en éléments nutritifs?
  6. Quel est le rôle des sources de protéines nouvelles ou alternatives (insectes, microorganismes) dans l’optique d’un apport protéique durable pour les animaux de rente?
Description détaillée des projets
  • Sources de protéines alternatives pour l’être humain
  • Production porcine utilisant les ressources avec efficience
Related documents
Project aims
(Italian)
  1. Come si può ottimizzare l’approvvigionamento in proteine dell’uomo e degli animali dal profilo della sostenibilità, del sapore, della salute e della sicurezza alimentare?
  2. Come si può aumentare la produzione indigena di proteine?
  3. Come si può diminuire il fabbisogno proteico nella produzione animale?
  4. Come si può utilizzare meglio la fonte di proteine rappresentata dalla superficie inerbita? Con quali tipi di superficie inerbita si ottiene la migliore qualità di proteine per la salute degli animali e dell’uomo (diversità delle proteine inter e intraspecifica)?
  5. Come si possono impiegare in modo più efficiente nella produzione animale e nell’alimentazione umana le fonti proteiche disponibili e quali effetti hanno questi cambiamenti sull’approvvigionamento in sostanze nutritive?
  6. Quale importanza hanno fonti proteiche nuove o alternative (insetti, microrganismi) per un approvvigionamento proteico sostenibile degli animali da reddito?