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Forschungsstelle
AGS
Projektnummer
18.01
Projekttitel
Multifunktionale Graslandnutzung und Viehhaltung optimieren und aufeinander abstimmen
Projekttitel Englisch
Optimising and coordinating multifunctional grassland use and livestock husbandry

Texte zu diesem Projekt

 DeutschFranzösischItalienischEnglisch
Kurzbeschreibung
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Projektziele
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Erfasste Texte


KategorieText
Kurzbeschreibung
(Deutsch)

Die Schweiz ist ein Grasland. Grasland-Viehhaltungs-Systeme vom Tal bis ins Alpgebiet sind die bedeutendste Produktionsgrundlage der Schweizer Land- und Ernährungswirtschaft und ein prägendes Landschaftselement.

Die Herausforderung für die Landwirtschaft besteht darin, diese Ressource effizient zu nutzen, so dass sie langfristig erhalten und gleichzeitig den steigenden Ansprüchen an die Nahrungsmittelversorgung und den vielfältigen Ansprüchen an die weiteren Ökosystemleistungen gerecht werden kann. Die graslandbasierte Futterproduktion und die Veredelung durch raufutterverzehrende Nutztiere werden optimiert und ideal aufeinander abgestimmt. Daraus resultiert eine standortangepasste, ressourceneffiziente Milch- und Fleischproduktion, die gleichzeitig vielfältige Ökosystemleistungen erbringt und sich an zukünftige Herausforderungen anpassen kann.

Kurzbeschreibung
(Englisch)

Switzerland is a grassland country. Grassland/ livestock husbandry systems from the lowlands to the alpine region are the most important basis of production of the Swiss agriculture and food sector, as well as a defining landscape element.

The challenge for agriculture is to use this resource efficiently so that it can be preserved over the long term whilst meeting the growing demands placed on the food supply as well as the various demands made of other ecosystem services. Grassland-based forage production and the use of this forage to feed roughage-consuming livestock are optimised and ideally matched to each other. This results in site-adapted, resource-efficient milk and meat production which also provides a wide variety of ecosystem services and is able to adapt to future challenges.

Kurzbeschreibung
(Französisch)

La Suisse est un pays herbager. De la plaine jusqu’en région alpine, les systèmes  d’élevage bovin basé sur les herbages sont la principale base de production de l’agriculture et du secteur agroalimentaire suisses de même qu’un élément déterminant du paysage.

Le défi majeur pour l’agriculture suisse consiste à utiliser ces ressources de manière efficiente de sorte à les préserver à long terme et, simultanément, à répondre aux besoins croissants en matière d’approvisionnement alimentaire et aux diverses exigences des autres prestations écosystémiques. Il s’agit donc d’optimiser la production de fourrage basée sur les herbages et leur valorisation par des animaux de rente consommant des fourrages grossiers et de les adapter de façon optimal l’une à l’autre. Il en résultera une production de lait et de viande adaptée aux conditions du site, économe en ressources, qui fournira simultanément des prestations écosystémiques variées et qui pourra s’adapter aux défis futurs.

Kurzbeschreibung
(Italienisch)

La Svizzera è un Paese a vocazione pastorizia. I sistemi di allevamento, dalla pianura alla regione di alpeggio, sono la base di produzione più significativa della filiera agroalimentare svizzera e un distintivo elemento paesaggistico.

La sfida per l'agricoltura consiste nell’utilizzare in maniera efficiente questa risorsa, affinché possa essere preservata a lungo termine e allo stesso tempo soddisfare le crescenti esigenze di approvvigionamento alimentare e le diverse esigenze di altri servizi ecosistemici. La produzione di foraggio basata sulla superficie inerbita e la trasformazione tramite animali da reddito che consumano foraggio grezzo, sono ottimizzate e coordinate in modo ideale. Ne risulta una produzione di latte e di carne adeguata alle condizioni locali, efficiente dal punto di vista delle risorse, che al contempo fornisce vari servizi ecosistemici e si sa adattare alle sfide future.

Projektziele
(Deutsch)

Das strategische Forschungsfeld sucht nach Möglichkeiten, die Ökosystemleitungen von Graslandproduktionssystemen bezüglich der Interessen der Landwirtschaft, Umwelt und Gesellschaft unter gegebenen Rahmenbedingungen langfristig zu optimieren. In diesem Bestreben stellen sich nachstehende Fragen zu mehreren Aspekten:

  1. Allgemein. Wie kann/muss das Grasland der Schweiz unter sich ändernden Rahmenbedingungen bewirtschaftet werden, um die Produktion und weitere Ökosystemleistungen (Ecosystem Services) langfristig zu verbessern?
  2. Wiesen und Weiden nachhaltig bewirtschaften und Futter effizient nutzen. Der Strukturwandel in der Landwirtschaft schreitet voran; immer weniger Betriebe bewirtschaften immer grössere Flächen. Wie sehen standortangepasste Strategien für eine nachhaltige Flächennutzung und Fütterung – insbesondere für das Berggebiet – aus?
  3. Leistungsfähigkeit und Ökologie steigern. Welche Pflanzenarten ergänzen sich ideal, um hohe Erträge an hochwertigem Futter effizient und umweltfreundlich zu produzieren? Sind Mischbestände eine Anpassungsoption an die Klimaänderung? Wie können Unkrautprobleme vermieden und gelöst werden? Wie kann die Öko-Qualität der Wiesen verbessert werden?
  4. Gezielte Nutzung von Pflanzeneigenschaften und Inhaltsstoffen. Welches sind die besten Neuzüchtungen von Futterpflanzen (Ertrag, Futterqualität, Robustheit, Ausdauer) unter schweizerischen Standort- und Produktionsbedingungen? Wie können spezielle Pflanzenarten mit besonderen Inhaltsstoffen (z.B. kondensierte Tannine, Hochzuckersorten, Aromastoffe) gezielt genutzt werden um die Futterverwertung zu erhöhen, die Umweltemissionen zu verringern und/oder die Produktqualität zu verbessern? Wie können solche speziellen Pflanzenarten optimal angebaut werden?
  5. Samenmischungen für vielfältige Ansprüche an den Kunstfutterbau. Kunstwiesen (Ansaatwiesen) sind ein wichtiges Glied in der Fruchtfolge der Futterbaubetriebe im Schweizer Ackerbaugebiet. Mit einer geeigneten Mischung lässt sich kostengünstig bestes Viehfutter erzeugen. Besonders interessant wird es für die Futterproduktion (Mehrertrag, gehaltvolleres, schmackhafteres Futter), aber auch für die Ökologie (reduzierter Stickstoffdüngereinsatz), wenn die verwendeten Pflanzenarten als Mischung anbaut werden. Wie sehen solche Mischungen aus und was leisten sie?
  6. Nachhaltige Graslandproduktionssysteme. Wie steht es um die Nachhaltigkeit der Milch- und Fleischproduktionssysteme der Schweiz? Wie lässt sich diese allenfalls verbessern (inkl. Standortwahl von Betrieben)? Wie kann die produzierte Biomasse möglichst effizient und umweltschonend in Produkte umgewandelt werden, die vom Menschen verwertbar sind?
  7. Inwertsetzung der Prozess- und Produktqualität. Durch welche spezifischen, am Markt gefragten Merkmale zeichnen sich Produkte aus einer standortangepassten und umweltfreundlichen Produktionsweise der schweizerischen Grasland-Viehhaltungs-Systeme aus?

Detaillierte Beschriebe der Projekte

  • Effizienz von Milchkühen steigern
  • Qualitätsrindfleisch und nachhaltige Produktion
  • Samenmischungen Futterproduktion, Förderung der Biodiversität
  • Ökosystemleistungen von Grasland im Berggebiet
  • Optimale Nutzung von Grasland und Futter
Zugehörige Dokumente
Projektziele
(Englisch)

This SRF researches ways of sustainably optimising the ecosystem services of grassland production systems within given framework conditions, bearing in mind the interests of agriculture, the environment and society. In this endeavour, questions are posed on several aspects:

  1. General: Within changing framework conditions, how can/must Swiss grasslands be managed in order to improve production and other ecosystem services in the long term?
  2. Sustainable management of meadows and pastures, and efficient use of feed: Structural change in agriculture proceeds apace; fewer and fewer farms are cultivating ever-larger acreages. What are the site-adapted strategies for sustainable land use and the feeding of livestock – in particular for the mountain region?
  3. Improving productivity and ecological quality: What plant species ideally complement one another, enabling high yields of high-quality feed to be produced in an efficient and environmentally friendly manner? Are mixed stands an option for adapting to climate change? How can weed problems be avoided and solved? How can the ecological quality of grasslands be improved?
  4. Targeted use of plant characteristics and components: What are the best new varieties of forage plants (in terms of yield, feed quality, robustness, persistence) under Swiss site and production conditions? How can special plant species with particular components (e.g. condensed tannins, high-sugar varieties, flavours) be deliberately used to increase the feed conversion rate, reduce environmental emissions and/or improve product quality? How can such special plant species be optimally cultivated?
  5. Seed mixtures for a wide range of demands on ley farming: Temporary leys (sown meadows) are an important link in the crop rotation of forage-producing farms on Swiss arable land. With a suitable mixture, top-quality livestock fodder can be produced at low cost. Cultivating the used plant species as a mixture is especially worthwhile, both for fodder production (greater yields of a more nutritious, tastier fodder) and for the environment (reduced use of nitrogenous fertilisers). What do such mixtures look like, and what do they achieve?
  6. Sustainable grassland production systems: How sustainable are the milk- and meat production systems in Switzerland? If necessary, how can sustainability be improved (including choice of location of farms)? How can the produced biomass be converted as efficiently and in an environmentally friendly manner as possible into products that can be used by humans?
  7. Capitalising on process and product quality: What are the specific characteristics required by consumers that distinguish products from a site-adapted, environmentally friendly mode of production characterising Swiss grassland-based livestock-rearing systems?

Detailled description of the projects

  • Increasing the Efficiency of Dairy Cows
  • High-Quality, Sustainably Produced Beef
  • Seed Mixtures for Forage Production and the Promotion of Biodiversity
  • Ecosystem Services of Grassland in the Mountain Area
  • Optimum Use of Grassland and Forage
Zugehörige Dokumente
Projektziele
(Französisch)

Le présent CSR recherche des possibilités d’optimiser durablement, dans des conditions-cadre données, les prestations écosystémiques des systèmes de production basés sur les herbages en tenant compte des intérêts de l’agriculture, de l’environnement et de la société. Dans cet effort, des questions se posent sur plusieurs aspects:

  1. En général. Comment les herbages de la Suisse peuvent/doivent-ils être exploités dans des conditions-cadre en pleine évolution pour améliorer la production à long terme ainsi que d’autres prestations écosystémiques (ecosystem services)?
  2. Exploiter durablement les prairies et les pâturages et utiliser le fourrage de manière efficiente. Le changement structurel se poursuit dans l’agriculture; de moins en moins d’exploitations travaillent des surfaces de plus en plus grandes. Quelles sont les stratégies adaptées au site pour une utilisation des surfaces et un affourragement durables – notamment en région de montagne?
  3. Augmenter la productivité et l’écologie. Quelles sont les espèces végétales qui se complètent le mieux pour fournir du fourrage de qualité en rendements élevés, de manière efficace et respectueuse de l’environnement? Les peuplements mixtes sont-ils une option pour s’adapter au changement climatique? Comment prévenir et résoudre les problèmes d’adventices? Comment améliorer la qualité écologique des prairies?
  4. Utilisation ciblée des propriétés des plantes et des composants. Quelles sont les meilleures obtentions de plantes fourragères (rendement, qualité fourragère, robustesse, persistance) en fonction des conditions de production et des conditions naturelles de la Suisse? Comment utiliser de manière ciblée des espèces végétales spéciales avec des composants particuliers (p. ex. tanins condensés, variétés à forte teneur en sucre, arômes) pour accroitre la valorisation du fourrage, réduire les émissions dans l’environnement et/ou améliorer la qualité du produit? Comment mettre en place ce type d’espèces végétales de manière optimale?
  5. Mélanges de semences pour les exigences variées de la production fourragère. Les prairies temporaires (prairies semées) sont un élément important de la rotation dans les exploitations de production fourragère de la zone de grandes cultures en Suisse. Un mélange approprié permet de produire du bon fourrage à un coût avantageux. Lorsque les espèces végétales utilisées sont cultivées en mélanges, cela devient particulièrement intéressant pour la production fourragère (rendement supplémentaire, fourrage plus riche et plus appétant), mais aussi pour l’écologie (réduction de l’emploi d’engrais azotés). A quoi ressemblent ces mélanges et quels sont leurs résultats?
  6. Systèmes durables de production herbagère. Qu’en est-il de la durabilité des systèmes de production de lait et de viande en Suisse? Comment l’améliorer (y compris choix du site des exploitations)? Comme la biomasse produite peut-elle être transformée aussi efficacement et écologiquement que possible en produits qui peuvent être utilisés par l’homme?
  7. Mise en valeur de la qualité des produits et des procédés. Quelles sont les caractéristiques spécifiques demandées par les consommateurs-trices qui distinguent les produits issus du mode de production adapté au site et respectueux de l’environnement caractérisant les systèmes suisses d’élevage basés sur les herbages?

Description détaillée des projets

  • Amélioration de l'efficience des vaches laitières
  • Production durable et efficiente de viande bovine de qualité
  • Mélanges de semences pour un fourrage de qualité et la biodiversité
  • Prestations écosystémiques des herbages en zone de montagne
  • Outils intégrés pour une utilisation optimisée des fourrages
Zugehörige Dokumente
Projektziele
(Italienisch)

Il presente CRS valuta le possibilità per ottimizzare a lungo termine i servizi ecosistemici dei sistemi di produzione con superfici inerbite relativi agli interessi dell’agricoltura, dell’ambiente e della società nell’ambito delle condizioni quadro date. Occorre trovare una risposta alle seguenti domande.

  1. In generale. Come si può/deve gestire la superficie inerbita svizzera in condizioni quadro mutevoli per migliorare a lungo termine la produzione e altri servizi ecosistemici (ecosystemic services)?
  2. Gestione sostenibile di prati e di pascoli nonché utilizzo efficiente del foraggio. Il cambiamento strutturale nell'agricoltura continua: sempre meno aziende gestiscono superfici sempre più estese. Quali sono le strategie adeguate alle condizioni locali per un utilizzo delle superfici e un foraggiamento sostenibili, in particolare per la regione di montagna?
  3. Aumento della produttività e dell’ecologia. Quali specie vegetali si integrano in maniera ideale per produrre in modo efficiente ed ecologico elevate rese di foraggio di alta qualità? Una composizione botanica mista è un’opzione di adattamento al cambiamento climatico? Come evitare e risolvere problemi dovuti alle malerbe? Come si può migliorare la qualità ecologica dei prati?
  4. Utilizzo mirato delle proprietà delle piante e delle componenti. Quali sono le migliori nuove varietà di piante foraggere (resa, qualità del foraggio, resilienza, persistenza) per le condizioni locali e di produzione svizzere? Come si possono impiegare in modo mirato specie vegetali speciali con componenti particolari (p.es. tannini condensati, varietà con elevate concentrazioni di zucchero, sostanze aromatizzanti) per incrementare la valorizzazione del foraggio, ridurre le emissioni ambientali e/o migliorare la qualità dei prodotti? Come si possono coltivare in maniera ottimale queste specie vegetali speciali?
  5. Miscele di sementi per diverse esigenze nei confronti della foraggicoltura. I prati artificiali (prati temporanei) sono un importante elemento nell’avvicendamento delle colture per le aziende foraggere attive nella regione campicola. Una miscela adeguata permette di produrre a basso costo un ottimo foraggio per il bestiame. La miscelazione delle specie vegetali utilizzate è particolarmente interessante sia per la produzione di foraggio (maggiori rese, foraggio più nutriente e più gustoso) sia per l'ecologia (impiego ridotto di concimi azotati). Che caratteristiche hanno tali miscele e che risultati si ottengono coltivandole?
  6. Sistemi di produzione sostenibili con superfici inerbite. I sistemi di produzione di latte e carne in Svizzera sono sostenibili? Come si possono migliorare (incl. scelta dell’ubicazione delle aziende)? Come si può trasformare nel modo più efficiente possibile e rispettoso dell’ambiente la biomassa ottenuta in prodotti valorizzabili dall’uomo?
  7. Valorizzazione della qualità dei processi e dei prodotti. Quali caratteristiche specifiche, richieste dal mercato, contraddistinguono i prodotti ottenuti applicando metodi di produzione adeguati alle condizioni locali ed ecologici nel quadro dei sistemi di detenzione del bestiame su superfici inerbite?