Schlüsselwörter
(Deutsch)
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Tierschutz, Schwein, Mastschwein, Haltung, Fütterung, Sondenfütterung, Turbomat, Flüssigfütterung, ad-libitum-Fütterung
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Schlüsselwörter
(Englisch)
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fattening pigs, sensor feeding, liquid feeding, ad-libitum feeding, animal-feeding place ratio, behaviour, skin damage, performance, cortisol concentration, individual behavioural characteristics
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Kurzbeschreibung
(Englisch)
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Fattening pigs are usually housed in groups and fed automatically to reduce the working time of the farmer. Therefore, new feeding systems have been developed to fulfil this requirement. One of these feeding types is sensor feeding where the pigs are fed on liquid feed "ad libitum". Sensor feeding allows more pigs to feed at the same time and to use different animal-feeding place ratios. More pigs feeding at the trough simultaneously can result in increased aggression and physiological stress response, which can lead to poorer weight gains. Such negative effects should be avoided. The aim of the project is to determine the influence of different animal-feeding place ratios on fattening pigs fed on liquid feed by sensor feeding. This will be assessed by examining the following parameters: feeding behaviour, feed intake, behaviour in the vicinity of the feeder, displacements, aggression, concentrations of cortisol in salivary, feed wastage and performance of the pigs (weight gain, feed conversion and lean meat percentage). Three different animal-feeding place ratios are investigated (4:1, 7:1, 13:1). The research includes 960 fattening pigs with a minimal weight of 25 kg divided into 24 groups of 40 individuals each. Registrations are performed by means of video recording and direct observations. Observations are made at two different ages, when the pigs weigh approximately 50 kg and 80 kg, respectively. The parameters of the different animal-feeding place ratios are compared in order to determine the effect of a reduction of the number of feeding places at the trough. Based on the results, guidelines will be elaborated to determine the maximum animal-feeding place ratio to be used in practice. Additionally, the results are expected to demonstrate that the fattening pigs have different individual behavioural characteristics depending on their stress physiological reactions. These characteristics will be further investigated by performing behavioural tests.
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Projektziele
(Deutsch)
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- Abklären des maximalen Tier-Fressplatzverhältnisses für die ad-libitum-Fütterung von Mastschweinen beim Turbomat und bei der Sondenfütterung. - Erheben der Zunahmen und der Schlachtkörperqualität im Vergleich zur rationierten Fütterung mit einem Tier-Fressplatzverhältnis von 1:1. - Beurteilen der Hygiene der Fütterungssysteme im Vergleich zur rationierten Flüssigfütterung. - Arbeitswirtschaftlicher Vergleich zu herkömmlichen Fütterungssystemen.
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Projektziele
(Englisch)
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The aim of this project is to determine the influence of different animal-feeding place ratios on fattening pigs fed on liquid feed by sensor feeding. This will be assessed by examining the following parameters: feeding behaviour, feed intake, behaviour in the vicinity of the feeder, displacements, aggression, concentrations of cortisol in salivary, feed wastage and performance of the pigs (weight gain, feed conversion and lean meat percentage). Based on the results, guidelines will be elaborated to determine the maximum animal-feeding place ratio to be used in practice.
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Abstract
(Deutsch)
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Mit steigendem TFV wurde die Fressdauer pro Trogbesuch kürzer, die Wartedauer länger und die Schweine wurden öfter ohne Aggression vom Trog weggeschoben. Ein zu weites TFV wirkte sich insbesondere auf leichte, wahrscheinlich rangtiefe Gruppenmitglieder negativ aus. Die Tageszunahmen waren mit steigendem TFV geringer, wobei auch dieser Effekt bei den leichten Fokustieren am ausgeprägtesten war. Im Gegensatz zum Verhalten bestand kein Unterschied in den Cortisolkonzentrationen zwischen den TFV. Die Ergebnisse machen deutlich, dass ein TFV von 13:1 einen negativen Einfluss auf Verhalten und Leistung der Tiere hat und daher nicht empfohlen werden kann.
Im Lernversuch zeigte sich, dass beim Anlernen tendenziell mehr leichte und mittelschwere Tiere das Lernkriterium erreichten als schwere. Im Umlern-Test dauerte es bei den leichten Tieren länger, bis die erste Positivwahl erfolgte, sie erreichten das Lernkriterium aber tendenziell schneller als die schweren Tiere und hatten somit eine höhere Lernflexibilität.
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Publikationen / Ergebnisse
(Deutsch)
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Rasmussen, D.K., Jensen, K.H., Larsen, O.N. (2002): Motivation of group-housed sows for using feeding stalls in the mating area outside feeding hours. In: Aktuelle Arbeiten zur artgemässen Tierhaltung 2001, KTBL-Schrift 407, 159-166. KTBL, Darmstadt.
Rasmussen, D.K., Weber, R., Schrader, L., Wechsler, B. (2004): Effects of the animal-feeding place ratio on the behaviour of fattening pigs fed by means of sensor controlled liquid feeding. In: Hänninen, L., Valros, A. (Hrsg.) Proceedings of the 38th International Congress of the ISAE, pp. 41. ISAE, Finland.
Rasmussen, D.K., Weber, R., Wechsler, B. (2004): Auswirkungen des Tier-Fressplatzverhältnisses auf das Tierverhalten bei der sensorgesteuerten Flüssigfütterung in der Schweinemast. In: Aktuelle Arbeiten zur artgemässen Tierhaltung 2003, KTBL-Schrift 431, 107-114. KTBL, Darmstadt.
Rasmussen D.K., Wechsler B., Weber, R. (2005): Sensorgesteuerte Flüssigfütterung in der Schweinemast: Auswirkung des Tier-Fressplatzverhältnisses auf das Tierverhalten und die Leistung. agroscope FAT Tänikon, FAT-Berichte Nr. 626.
Wechsler, B., Rasmussen, D.K., Weber, R. (2005): Verhalten und Leistung bei der sensorgesteuerten Flüssigfütterung in Abhängigkeit vom Tier-Fressplatzverhältnis. In: Bau, Technik und Umwelt in der landwirtschaftlichen Nutztierhaltung, 2005, Braunschweig, Tagungsband, KTBL, Darmstadt, (Hrsg.) 97-101.
Rasmussen, D.K., Schrader, L., Weber, R., Wechsler, B. (2005): Gewichtsabhängige Verhaltensstrategien bei Mastschweinen. In. Aktuelle Arbeiten zur artgemässen Tierhaltung 2004, KTBL-Schrift 437, 9-15.
Rasmussen, D.K. (2006): Effects of the animal/feeding place ratio on the behaviour, performance, stress physiology and behaviour flexibility of fattening pigs fed via sensor-controlled liquid feeding. Dissertation ETH Zürich (ETH No. 16364).
Zugehörige Dokumente
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Publikationen / Ergebnisse
(Englisch)
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Rasmussen, D.K., Jensen, K.H. and Larsen, O.N. (2002): Motivation of group-housed sows for using feeding stalls in the mating area outside feeding hours. In: Aktuelle Arbeiten zur artgemässen Tierhaltung 2001, KTBL-Schrift 407, 159-166. KTBL, Darmstadt.
Rasmussen, D.K., Weber, R., Schrader, L., Wechsler, B. (2004): Effects of the animal/feeding-place ratio on the behaviour of fattening pigs fed by means of sensor controlled liquid feeding. In: Hänninen, L., Valros, A. (ed.) Proceedings of the 38th International Congress of the ISAE, pp. 41. ISAE, Finland.
Rasmussen, D.K. (2006): Effects of the animal/feeding place ratio on the behaviour, performance, Stress physiology and behaviour flexibility of fattening pigs fed via sensor-controlled liquid feeding. Thesis ETH Zurich (ETH No. 16364)
Rasmussen, D. K., Weber, R., Wechsler, B. (2006): Effects of animal/feeding-place ratio on the behaviour and performance of fattening pigs fed via sensor-controlled liquid feeding. Appl. Anim. Behav. Sci. 98, 45-53.
Rasmussen, D. K., Weber, R., Wechsler, B. (2006): Performance, lean meat proportion and behaviour of fattening pigs given a liquid diet at different animal/feeding-place ratios. Animal Science 82, 575-580.
Rasmussen, D. K., Weber, R., Wechsler, B. (2006): Are the effects of a restrictive animal/feeding-place ratio on the behaviour of fattening pigs reflected in the saliva cortisol? In: Aktuelle Arbeiten zur artgemässen Tierhaltung 2006, KTBL-Schrift 448, 175-181.
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