ServicenavigationHauptnavigationTrailKarteikarten


Research unit
FSVO
Project number
1.17.07AB
Project title
Optimization of the stable micro-barn climate to improve the animal health of veal calves

Texts for this project

 GermanFrenchItalianEnglish
Key words
Anzeigen
-
-
Anzeigen
Short description
Anzeigen
-
-
Anzeigen
Abstract
Anzeigen
-
-
Anzeigen
Publications / Results
-
-
-
Anzeigen

Inserted texts


CategoryText
Key words
(German)
Kälbergesundheit, Antibiotika, Stalllüftung, Luftqualität, Mikroklima, Tierwohl, Nutztierhaltung, Stallklima
Key words
(English)

Calf health, Antibiotics, Barn ventilation, Air quality, Microclimate, Animal Welfare, Livestock husbandry, barn climate

 

Short description
(German)

Die Ursachen für hohe Kälbersterblichkeit sind vielfältig. Die Tiergesundheit hängt stark von den Management- und Haltungsbedingungen ab. Mastbetriebe kommen kaum ohne prophylaktischen Antibiotikaeinsatz aus. Schlechte Luftqualität in Ställen verschärft die Situation zusätzlich. Faktoren, welche die Luftqualität beeinflussen, sind Luftfeuchtigkeit, Temperatur, Luftverunreinigungen, Schadgaskonzentrationen und der Luftvolumenstrom. In der Schweiz  findet die Kälbermast meist in Gruppenhaltung in verschiedenen Stalltypen mit sehr individuellen Lüftungen statt.  Dies führt zu grossen Unterschieden zwischen der Luftqualität im Makroklima- und Mikroklimabereich. In der Praxis fehlen erprobte Mess- und Regelungsmethoden für ein tiergerechtes Mikroklima. Ziel dieses Projekts ist die Entwicklung einer praxistauglichen Messmethode zur Erfassung des Mikroklimas sowie die Validierung von baulichen und regelungstechnische Optimierungen. Die Ergebnisse stellen eine wichtige Grundlage für den Bau und Betrieb von tiergerechten und gesundheitsfördernden Kälberställen dar.

Short description
(English)
There are variable causes of high calf mortality. Animal health is strongly dependent on environmental and husbandry conditions. Veal fattening farmers can barely manage without prophylactic antibiotic use. Additionally, poor air quality in barns has a considerable influence on calf health. Factors that affect air quality include humidity, temperature, air contaminants including viruses and bacteria, concentrations of gases such as carbon dioxide and ammonia, and airflow. In Switzerland calf fattening is usually performed in groups, with calves in different housing with diverse ventilation systems. This results in large differences in air quality between the macroclimate and microclimate. In practice, proven measuring and regulation methods are lacking for an animal friendly microclimate. The aim of this project is to develop a practical measurement method to determine an animal friendly microclimate as well as the validation of structural and technical Optimizations. The results represent an important basis for the construction and operation of calf housing that promotes calf health.
Abstract
(German)
--
Related documents
Abstract
(English)
Related documents
Publications / Results
(English)
Related documents
  • DB [PDF] 122 kB