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Forschungsstelle
BLV
Projektnummer
4.15.01
Projekttitel
Expositions- und Folgenabschätzung von Hepatitis E-Übertragung von Tieren auf den Menschen in der Schweiz
Projekttitel Englisch
Exposure and consequent assessment of the transmission of Hepatitis E form animals to humans in Switzerland

Texte zu diesem Projekt

 DeutschFranzösischItalienischEnglisch
Schlüsselwörter
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Projektziele
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Publikationen / Ergebnisse
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Erfasste Texte


KategorieText
Schlüsselwörter
(Deutsch)

Hepatitis E, Expositionsabschätzung, DALYs, Lebensmittelinfektion

Schlüsselwörter
(Englisch)

Hepatitis E, Exposure assessment, DALYs, foodborne infection

Kurzbeschreibung
(Deutsch)

In Europa wird Hepatitis E herkömmlicherweise als exotische Krankheit angesehen. Aufgrund von intensivierter Überwachung des Hepatitis E Virus (HEV) wurde allerdings eine zunehmende Anzahl von Fällen verursacht durch Genotyp 3 und 4 entdeckt, die nicht mit Auslandreisen in Zusammenhang gebracht werden konnten. Die Infektionslage in der Schweiz ist vergleichbar mit dem umliegenden Ausland und wurde beim Menschen auf 5% und beim Hausschwein auf 60% geschätzt. Infektions- und Expositionsquellen für den Menschen bleiben unklar, aber der Konsum von Innereien oder Schweinefleisch scheint der häufigste Übertragungsweg zu sein.

In der vorgeschlagenen Studie soll ein quantitatives Modell für die Schätzung der humanen HEV-Exposition in der Schweiz entwickelt werden. Das Modell wird sich nach den methodischen Empfehlungen des Codex Alimentarius richten und sowohl die alimentäre als auch die arbeitsbedingte Exposition umfassen. Der erste Teil des Projekts wird die folgenden Ergebnisse liefern : i) die Wahrscheinlichkeit der jährlichen Exposition für Menschen aufgrund ausgewählter Lebensmittelkategorien, und ii) die Wahrscheinlichkeit der direkten, jährlichen Exposition für den Menschen ausgehend vom Schwein. Im zweiten Teil der Studie wird eine Schätzung der Konsequenzen der Exposition für die Schweizer Bevölkerung durchgeführt. Die klinischen Folgen der Exposition werden anhand von Disability Adjusted Life Years (DALYs) geschätzt. Die Ergebnisse werden eine relative Bewertung des Risikos in unterschiedlichen Bevölkerungsgruppen ermöglichen und die Grundlage für die Beurteilung des allfälligen Handlungsbedarfs liefern.

Kurzbeschreibung
(Englisch)

In Europe, Hepatitis E has traditionally been considered as an exotic disease. However, recent enhanced Hepatitis E virus (HEV) surveillance has detected an increasing number of non-travel associated infections in industrialized country, especially related to genotype 3 and 4. Switzerland has a seroprevalence level similar to other European countries, estimated to be approximately 60% in domestic pigs and 5% in the human population. Sources and pathways for human autochthonous exposure are still unclear, but transmission from offal and pork consumption seems to be the most common source identified.

In this study, we propose to first develop a quantitative exposure assessment framework for human HEV in Switzerland, based on the Codex Alimentarius framework, and considering both the foodborne and the occupational exposures. The main outputs will be i) a ranking of selected food categories based on the estimated annual probability that they lead to human exposure to Hepatitis E, and ii) a qualitative estimate of the annual probability of human exposure to HEV by direct transmission from domestic pigs. In the second part of the project, we will perform a consequence assessment for HEV among the Swiss population. By estimating the clinical impact of the disease in terms of Disability Adjusted Life Years (DALYs), we will be able to compare the Hepatitis E impact between different subgroups of the population.

Projektziele
(Englisch)

The global objective of the study is to develop a risk analysis framework for human Hepatitis E infection in the Swiss population.

 

In particular, the project will aim to achieve three specific objectives:

 

1.       To develop an exposure assessment framework for human Hepatitis E in Switzerland; it will focus on two main transmission routes: the foodborne transmission and the direct transmission from infected animals (occupational exposure)

2.       To perform a consequence assessment of Hepatitis E in the Swiss population, highlighting the clinical impact of the disease in selected subgroups that have different levels of susceptibility

3.       By combining the outcomes of the objectives 1 and 2, to describe a range of best to worse scenarios that illustrate the consequences of HEV exposure in different subgroups of the population

Publikationen / Ergebnisse
(Englisch)

Collineau, L.; Müller, A.; Müller, A.; Stephan, R.; Stärk , K.D.C. (2015) Exposure and consequence assessment of the transmission of hepatitis E from animals to humans in Switzerland

Collineau, L.; Müller, A.; Müller, A.; Stephan, R.; Stärk, K.D.C.: “Assessment of the exposure of the Swiss population to Hepatitis E via the consumption of pork products”. ECVPH Annual Scientific Conference and Annual Meeting, Belgrade, Serbia, 7 to 9th October 2015. (Oral communication + poster).

Müller, A.; Collineau, L.; Stephan, R.; Mueller, A.; Stärk, K. D.C.: Assessment of the risk of foodborne transmission and burden of  hepatitis E in Switzerland. Int. Journal of Food Microbiology, in press.

Zugehörige Dokumente
URL-Adressen
(Deutsch)