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Forschungsstelle
BLV
Projektnummer
2.15.03
Projekttitel
Verbesserung von Tiergesundheit und Tierwohl durch Raufuttergabe an männliche Mastschweine
Projekttitel Englisch
The use of roughages to improve health and welfare of male pigs

Texte zu diesem Projekt

 DeutschFranzösischItalienischEnglisch
Schlüsselwörter
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Kurzbeschreibung
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Projektziele
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Publikationen / Ergebnisse
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Erfasste Texte


KategorieText
Schlüsselwörter
(Deutsch)

Ebermast, Raufutter, Stress, Magengeschwüre, Cortisol, Kot-Mikrobiota, Schwanzbeissen

Schlüsselwörter
(Englisch)

Entire male pigs, roughages, stress, gastric ulcers, cortisol, faecal microbiota, tail biting

Kurzbeschreibung
(Deutsch)

In Zukunft wird die Ebermast europaweit an Bedeutung gewinnen. Der Verzicht auf die Kastration bedeutet sicherlich eine Verbesserung des Tierwohls. Allerdings ist bis heute unklar, wie sich die im Vergleich zu Kastraten grössere soziale Aktivität auf das Wohlbefinden der Eber auswirkt. Möglicherweise führen die vermehrten Auseinandersetzungen und die Unruhe in einer Gruppe von Jungebern zu einer chronischen Stressbelastung der Tiere, insbesondere da sie unter Stallhaltungsbedingungen, im Gegensatz zum natürlichen Habitat, keine vollständigen Rückzugsmöglichkeiten haben. Gerade in solchen Gruppen könnte eine zusätzliche attraktive Beschäftigungsmöglichkeit ablenkend und damit stresslindernd wirken; eine Hypothese, die allerdings bislang nicht untersucht wurde. Chronischer Stress ist wesentlich schwieriger nachzuweisen als akuter Stress und viele potentielle Indikatoren wie Verhaltensveränderungen, Tagesverlauf von Cortisol, Gewicht der Nebennierenrinde oder Magenschleimhautveränderungen sind noch nicht ausreichend etabliert. Veränderungen der Magenschleimhaut bis hin zu Magengeschwüren sind in der modernen Schweinehaltung ein weitverbreitetes und tierschutzrelevantes Problem. Die Veränderungen sind sowohl stress- als auch fütterungsbedingt und entstehen häufig bei sehr strukturarmer Fütterung, wie sie heute üblich ist.

Im vorliegenden Projekt soll deshalb der Einsatz von strukturreichem Raufutter in der Schweinemast in zweifacher Hinsicht untersucht werden: Erstens soll ein Raufutterangebot sowohl in Eber- wie auch in Kastratengruppen getestet werden, wobei durch die verlängerte Futteraufnahme und Beschäftigung eine Reduktion in agonistischem und umorientiertem Explorationsverhalten (Schwanz- und Ohrenbeissen) erwartet wird. Zweitens sollen die Vor- und Nachteile einer Raufuttergabe hinsichtlich Magenschleimhautveränderungen, Verhaltensstörungen, Leistung und Gesundheit unter Praxisbedingungen überprüft werden. Um Aussagen über eine potentielle Belastung durch die Haltung reiner Ebergruppen sowie die potentiell stresslindernde Eigenschaft von Raufutter zu beurteilen, sollen Indikatoren für chronischen Stress getestet und weiterentwickelt werden.

Die Resultate aus dem Projekt werden neue wissenschaftliche Aspekte zur Beurteilung der Ebermast und deren Konsequenzen für das Tierwohl liefern. Darüber hinaus werden die Möglichkeiten und Grenzen einer Raufuttergabe sowohl bei Ebern als auch bei Kastraten und weiblichen Tieren im Hinblick auf Stressbelastung, Verhaltensstörungen, Leistung und Darm-Mikrobiota aufgezeigt werden. Neben wissenschaftlichen Publikationen im Rahmen einer Dissertation soll auch ein Merkblatt für Landwirte verfasst werden, um eine Umsetzung der Erkenntnisse zu ermöglichen. Die Zusammenarbeit zwischen ETH, FiBL, Agroscope und INRA im Rahmen dieses Projektes fördert den nationalen sowie internationalen Austausch von Wissen und Methodik.

Kurzbeschreibung
(Englisch)

In future, raising entire male pigs will become increasingly important in Europe. Abandonment of castration means certainly a step towards improved animal welfare. However, so far it is not clear how the increase in social activity observed in groups of entire male pigs compared to castrated males impacts their well-being. It may be assumed that enhanced agonistic interactions and disturbances induce a condition of chronic stress. This applies especially for indoor housing conditions, as pigs have fewer possibilities to avoid each other in contrast to natural habitats. Therefore attractive manipulable material could have a distracting and thus stress relieving effect in such groups, but this hypothesis needs to be evaluated. Chronic stress is, compared to acute stress, much more difficult to assess and many potential indicators as for example changes in behaviour, circadian rhythm of cortisol, weight of the adrenal glands and changes in the gastric mucosa are not sufficiently established. Changes in the gastric mucosa and gastric ulcers are very widespread welfare problems in modern pig husbandry. Changes are caused by the influence of stress as well as by too finely ground, commonly used low-fibre diets.

In the proposed project we will therefore investigate the provision of high-fibre roughages to growing pigs in a two-fold approach: Firstly, we will test roughages in groups of entire and castrated male pigs, expecting a decrease of agonistic and redirected exploratory behaviour (tail and ear biting) by means of a prolonged feed ingestion and occupation. Secondly, we will look at advantages and disadvantages of roughages as part of pigs’ diet in terms of changes in the gastric mucosa, abnormal behaviour, performance and health under on-farm conditions. To evaluate stress level in groups of entire male pigs as well as the potentially calming properties of roughages, we will test and refine indicators for chronic stress.

Results from this project will contribute with new scientific aspects to an assessment of raising entire male pigs and its consequences on welfare. Moreover, possibilities and limits of roughages will be demonstrated for entire and castrated male as well as for female pigs with regard to stress, abnormal behaviour, performance and gut microbiota. In addition to scientific publications as part of a dissertation, we will publish a leaflet for farmers, which will facilitate the implementation of the projects’ outcome. The collaboration between ETH, FiBL, Agroscope and INRA within this project supports national as well as international exchange of scientific knowledge and methodologies.

Projektziele
(Englisch)

In the proposed project we will investigate the following research questions:

  • Is chronic stress level increased in groups of entire male pigs compared to castrated males? (Part I: Posieux)
  • What effects do roughages have on stress indicators, abnormal behaviour, skin lesions, gastric and gut health, boar taint, performance and meat quality in entire male pigs? (Part I: Posieux)
  • What effects do roughages have on skin and tail lesions, gastric and gut health, performance and meat quality in commercially raised pigs of all genders? (Part II: On-farm)

We expect that roughages reduce the prevalence of gastric ulcers as well as agonistic and abnormal behaviour in entire and castrated pigs. Entire male pigs are known to show more agonistic behaviour than castrated males and possibly also more tail biting. These specific behaviours might increase chronic stress level in group housed entire male pigs, which in turn is expected to increase incidences of gastric ulcers, a potential sign of stress as well as of inadequate feeding. The hypothesized relationships among the areas of interest are presented in Figure 1.

Roughages will be assessed as supplementation to growing pigs in a two-fold approach: Firstly, we will investigate chronic stress in entire males compared to castrated males and test the provision of roughages as a possible solution to soothe such groups (calming and occupational effect). Secondly, we will assess the effects of roughages on changes in the gastric mucosa, intestinal microbiota, performance and meat quality under standardized as well as under commercial housing conditions (nutritional and health effect). Special emphasis will be put on assessment and classification of changes in the gastric mucosa, a feeding and possibly stress induced disease of high economic and welfare importance. Furthermore, effects of roughages on intestinal microbiota and their implications for animal health will be tested using PCR and sequencing approaches.

Figure 1: Hypothesized relationships among the main areas of interest

A controlled experiment on a research station will reveal results of basic scientific interest including a methodology development to assess chronic social stress in groups of entire male pigs.

An on-farm experiment will test approaches in practice and will deliver results highly applicable and relevant for decision makers.

Abstract
(Deutsch)
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Abstract
(Englisch)
Zugehörige Dokumente
Publikationen / Ergebnisse
(Deutsch)
Zugehörige Dokumente
Publikationen / Ergebnisse
(Englisch)

Holinger, M. 2018. Roughages and chronic stress in entire and castrated male pigs: Effects on health, behaviour and performance. Doctoral thesis, ETH Zurich.

Holinger, M., Früh, B., Stoll, P., Pedan, V., Kreuzer, M., Berard, J., Hillmann, E. 2018. Long-term effects of castration, chronic intermittent social stress, provision of grass silage and their interactions on performance and meat and adipose tissue properties in growing-finishing pigs, Meat Science, 145, 40-50.

Holinger, M., Früh, B., Stoll, P., Graage, R., Wirth, S., Bruckmaier, R., Prunier, A., Kreuzer, M., Hillmann, E. 2018. Chronic intermittent stress exposure and access to grass silage interact differently in their effect on behaviour, gastric health and stress physiology of entire or castrated male growing-finishing pigs. Physiology & Behavior, 195, 58-68.

Holinger, M., Früh, B., Stoll, P., Kreuzer, M., Hillmann, E. 2018. Grass silage for growing-finishing pigs in addition to straw bedding: Effects on behaviour and gastric health. Livestock Science, 218, 50-57.

Wirth, S., Graage, R., Kreuzer, M., Hillmann, E., Holinger, M., Hilbe, M. 2018. Einfluss einer Verfütterung von Grassilage auf die Darm-Morphologie von Mastschweinen. In: Zukunft der Tierernährung zwischen Effizienz und Konsumentenansprüchen (Kreuzer, M., Lanzini, T., Liesegang, A., Bruckmaier, R., Hess, H.D. und Ulbrich, S.E., Hrsg.). ETH-Schriftenreihe zur Tierernährung, Bd. 41, Zürich, Switzerland, p. 117-120

Holinger, M., Früh, B., Stoll, P., Graage, R., Kreuzer, M., Hillmann, E. 2017. Änderungen in Verhalten und Gesundheit von männlichen Mastschweinen als Reaktion auf einen chronisch intermittierenden Stress. In: Aktuelle Arbeiten zur artgemässen Tierhaltung, KTBL-Schrift, Darmstadt, Germany, p. 138-148

Holinger, M., Früh, B., Stoll, P., Kreuzer, M., Hillmann, E. 2017. Does giving access to grass silage improve health of growing-fattening pigs in organic fattening farms? In: Proc. 7th Int. Conf. Assessment of Animal Welfare at Farm and Group Level (De Jong, I.C. and Koene, P., eds.). Wageningen Academic Publishers, Wageningen, The Netherlands, p. 151

Holinger, M., Früh, B., Stoll, P., Graage, R., Kreuzer, M., Hillmann, E. 2017. Reduziert die Vorlage von Grassilage das Auftreten von Magengeschwüren bei Mastschweinen? In: Klimawandel und Nutztiere: eine wechselseitige Beeinflussung (Kreuzer, M., Lanzini, T., Liesegang, A., Bruckmaier, R., Hess, H.D. und Ulbrich, S.E., Hrsg.). ETH-Schriftenreihe zur Tierernährung, Bd. 40, Zürich, Switzerland, p. 114-117

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