Ordonnance de l'OFAG sur le contrôle des vins destinés à l'exportation (RS 916.145.211)
Naïma Ben Ghozlen et al., 2010. Non-Destructive Optical Monitoring of Grape Maturation b Proximal Sensing. Sensors, 10, 10040-10068.
Chira K. et al., 2009. Grape variety effect on proanthocyanidin composition and sensory perception of skin and seed tannin extracts from bordeaux wine grapes (Cabernet Sauvignon and Merlot) for two consecutive vintages. J. Agric. Food Chem, 57 (2), 545-553
Saenz-Navajas M-P. et al., 2010. Characterization of taste-active fractions in red wine combining HPLC fractionation, sensory analysis and UPLC-MS. Analytica Chimica Acta. 673 (2) 151-159.
Aznar O. et al., 2011. Determination of polyphenols in wines by liquid chromatography with UV spectrophotometric detection. J. Sep. Sci., 34, 527-535
Belcher S., Dienes-Nagy A., 2011. Indices sanitaires et marqueurs chimiques pour évaluer l'état sanitaire du raisin. 1. Définitions, principes et tests préliminaires avec Botrytis cinerea. Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture. 43, (2), 134-137
Dienes-Nagy A., Belcher S., 2011. Indices sanitaires et marqueurs chimiques pour évaluer l'état sanitaire du raisin. 2. Marqueurs chimiques de la pourriture grise. Revue suisse de viticulture arboriculture horticulture. 43, (4), 234-242
MSDA : Manuel suisse des denrées alimentaires : http://www.bag.admin.ch/themen/lebensmittel/04873/index.html?lang=fr
OIV : Office international de la vigne et du vin : http://www.oiv.int