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Forschungsstelle
BLW
Projektnummer
08.22
Projekttitel
Trans-Fettsäuren Humanstudie

Texte zu diesem Projekt

 DeutschFranzösischItalienischEnglisch
Schlüsselwörter
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Kurzbeschreibung
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Projektziele
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Neue Kenntnisse/Literatur
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Arbeitsvorgang/Stand der Arbeiten
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Erfasste Texte


KategorieText
Schlüsselwörter
(Deutsch)
Trans-Fettsäuren, Herz-Kreislauf-Krankheiten, Milchfett, Humanstudie, Epithelfunktion, Interventionsstudie, Ernährung
Schlüsselwörter
(Englisch)
trans fatty acids, milk fat, cardiovascular diseases, human study, epithelial function, intervention study, nutrition
Kurzbeschreibung
(Deutsch)
Lebensmittel tierischer Herkunft werden bald die Hauptquelle von trans-Fettsäuren (TFS) sein. Es ist deshalb wichtig abzuklären, ob ihre Wirkung auf das Risiko für Herz-Kreislauf-Krankheiten mit demjenigen industrieller trans-Fettsäuren vergleichbar ist, oder ob sie, wie das epidemiologische Studien nahe legen, keinen (oder sogar einen positiven) Effekt haben. Eine Ernährungsstudie im Menschen soll deshalb die Wirkung einer Ernährung mit tierischen TFS sowie einer Ernährung mit industriellen TFS auf Marker für das kardiovaskuläre Risiko untersuchen und jeweils mit der Wirkung einer Ernährung ohne TFS vergleichen.
Kurzbeschreibung
(Englisch)
Animal products will soon be the most important trans fatty acids (TFA) source. It is therefore important to investigate, whether their effect on cardiovascular disease risk correlates with industrial trans fatty acids or, as epidemiological studies suggest, whether they have no negative (eventually even a positive) effect. Therefore, a nutrition study in humans shall investigate the effect of a diet with ruminant TFA and a diet with industrial TFA compared with a diet without TFA on cardiovascular risk markers.
Projektziele
(Deutsch)
Die Wirkung einer Ernährung reich an trans-Fettsäuren tierischer Herkunft im Vergleich zu einer Ernährung reich an trans-Fettsäuren aus teilgehärteten pflanzlichen Fetten ist in Bezug auf Marker für das kardiovaskuläre Risiko (Endothelfunktion, Blutlipide und Entzündungsfaktoren im Blut) bekannt.
Projektziele
(Englisch)
The effect of a diet rich in trans fatty acids from ruminant sources compared to a diet rich in trans fatty acids from partially hydrogenated vegetable fats in regard to cardiovascular risk markers (endothelial function, blood lipids, and inflammation parameters in the blood) is known.
Neue Kenntnisse/Literatur
(Deutsch)

Seit einiger Zeit wird auf die negativen Effekte von trans-Fettsäuren (TFS) auf das kardiovaskuläre System und damit auch das koronare Herzkrankheiten (KHK)-Risiko hingewiesen. In der Nahrung vorkommende TFS entstammen hauptsächlich teilgehärteten pflanzlichen Fetten, sie finden sich jedoch auch natürlicherweise in Wiederkäuerfett. Epidemiologische und erste klinische Studien weisen darauf hin, dass bezüglich kardiovaskulärer Effekte nicht alle TFS gleich negativ wirken. Während die Schädlichkeit der TFS aus teilgehärteten pflanzlichen Fetten unbestritten ist, scheinen die in tierischem Fett vorhandenen TFS nicht schädlich (evtl. sogar positiv) in Bezug auf das kardiovaskuläre System zu sein.

· Pfeuffer M, Schrezenmeir J. Impact of trans fatty acids of ruminant origin compared with those from partially hydrogenated vegetable oils on CHD risk. Int Dairy J 16, 1383-1388, 2006

· Motard-Bélanger A, Charest A, Grenier G, Paquin P, Chouinard Y, Lemieux S, Couture P, Lamarche B. Study of the effect of trans fatty acids from ruminants on blood lipids and other risk factors for cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 87, 593-599, 2008

· Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willett WC. Trans fatty acids and cardiovascular disease. N Engl J Med 354, 1601-1613, 2006

· Chardigny JM, Destaillats F, Malpuech-Brugère C, Moulin J, Bauman DE, Lock AL, Barbano DM, Mensink RP, Bezelgues JB, Chaumont P, Combe N, Cristiani I, Joffre F, German JB, Dionisi F, Boirie Y, Sébédio JL. Do trans fatty acids from industrially produced sources and from natural sources have the same effect on cardiovascular disease risk factors in healthy subjects? Results of the trans Fatty Acids Collaboration (TRANSFACT) study. Am J Clin Nutr, 87, 558-566, 2008

· De Roos NM, Schouten EG, Katan MB. Trans fatty acids, HDL-cholesterol, and cardiovascular disease. Effects of dietary changes on vascular reactivity. Eur J Med Res 8, 355-357, 2003

Moens AL, Goovaerts I, Claeys MJ, Vrints CJ. Flow-mediated vasodilation: A diagnostic instrument, or an experimental tool? Chest 127, 2254-2263, 2005

Neue Kenntnisse/Literatur
(Englisch)

For some time already negative effects of trans fatty acids (TFA) on the cardiovascular system are known. The main TFA sources in our nutrition are partly hydrogenated vegetable oils (PHVO). However, TFA also occur naturally in ruminant fat (meat, milk and their products). Epidemiologic and recent clinical studies suggest that not all TFA have the same negative effects on the cardiovascular system. While the negative effects of TFA from PHVO are undisputed, the TFA in ruminant fat seem not to be harmful (eventually even positive) in regard to the cardiovascular system.

· Pfeuffer M, Schrezenmeir J. Impact of trans fatty acids of ruminant origin compared with those from partially hydrogenated vegetable oils on CHD risk. Int Dairy J 16, 1383-1388, 2006

· Motard-Bélanger A, Charest A, Grenier G, Paquin P, Chouinard Y, Lemieux S, Couture P, Lamarche B. Study of the effect of trans fatty acids from ruminants on blood lipids and other risk factors for cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 87, 593-599, 2008

· Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willett WC. Trans fatty acids and cardiovascular disease. N Engl J Med 354, 1601-1613, 2006

· Chardigny JM, Destaillats F, Malpuech-Brugère C, Moulin J, Bauman DE, Lock AL, Barbano DM, Mensink RP, Bezelgues JB, Chaumont P, Combe N, Cristiani I, Joffre F, German JB, Dionisi F, Boirie Y, Sébédio JL. Do trans fatty acids from industrially produced sources and from natural sources have the same effect on cardiovascular disease risk factors in healthy subjects? Results of the trans Fatty Acids Collaboration (TRANSFACT) study. Am J Clin Nutr, 87, 558-566, 2008

· De Roos NM, Schouten EG, Katan MB. Trans fatty acids, HDL-cholesterol, and cardiovascular disease. Effects of dietary changes on vascular reactivity. Eur J Med Res 8, 355-357, 2003

Moens AL, Goovaerts I, Claeys MJ, Vrints CJ. Flow-mediated vasodilation: A diagnostic instrument, or an experimental tool? Chest 127, 2254-2263, 2005

Arbeitsvorgang/Stand der Arbeiten
(Deutsch)
Eine prospektive, randomisierte, kontrollierte, doppel-blinde Ernährungsstudie an gesunden Freiwilligen untersucht die Wirkung einer Ernährung mit tierischen TFS sowie einer Ernährung mit industriellen TFS in Bezug auf Marker für das kardiovaskuläre Risiko (Endothelfunktion, Blutlipide und Entzündungsfaktoren im Blut) und vergleicht sie mit der Wirkung einer Ernährung ohne TFS.
Arbeitsvorgang/Stand der Arbeiten
(Englisch)
A prospective, controlled, randomized, double blind nutrition study with healthy volunteers is investigating the effect of a diet with ruminant TFA and a diet with industrial TFA compared with a diet without TFA in regard to cardiovascular risk markers (endothelial function, blood lipids, and inflammation parameters in the blood).